Workshop: vertrouwen in liefde

Vertrouwen in de liefde

In de laatste decennia, hebben we, als maatschappij, een significante verschuiving doorgemaakt met betrekking tot liefde en relaties. We hebben geleerd om meer autonoom en vrij te zijn in het ervaren van liefde en het vormgeven van onze relaties. We hebben veel aanpassing, opoffering en compromissen achter ons gelaten.
Deze behoefte aan vrijheid heeft echter ook geleid tot een toename van echtscheidingen, scheiden is bijna normaal geworden. Veel mensen leven als single of in kortdurende relaties. In de zoektocht naar autonomie en vrijheid is voor sommige mensen het vertrouwen in de liefde verloren gegaan. We praten vaak cynisch over de liefde, omdat we het moeilijk vinden om te geloven dat een langdurige relatie een plek van vreugde, veiligheid en tevredenheid kan zijn.

Nieuw perspectief in de liefde

Wij willen stellen en ook singles, een nieuw perspectief bieden in liefde, Dat betekent niet dat we de nieuw gevonden autonomie verliezen, maar dat we zicht geven op een liefde die een wederzijdse zorg en aandacht ondersteunt, waardoor de relatie kan transformeren naar een plek van veiligheid. De veiligheid vloeit voort uit een wederzijdse verantwoordelijkheid voor het systeem van de relatie. Autonomie betekent “jij” en “ik”, relatie betekent het ontwikkelen van het “wij”. Alleen in een ontwikkeld “wij”, is het mogelijk voor “jij” en “ik” om zich goed en veilig voelen. We zijn dit vaak niet meer gewend. In plaats daarvan ervaren we een patroon waarin verbinding en afscheiding elkaar steeds afwisselen.

Helende relaties

In relatietherapie leren we stellen om te leven in een veilig gehechte relatie. De meesten van ons hebben echter in de kindertijd geen veilige hechting ervaren. Daarom zijn velen bang voor intimiteit. We zullen de verschillende reactiepatronen op onveilige hechting in de kindertijd behandelen. Het ontbreken van een veilige hechting in de vroege kindertijd leidt niet noodzakelijkerwijs tot een leven vol ongelukkige relaties; het is mogelijk om veiligheid te leren door helende relaties aan te gaan.

Patronen in relaties

Patronen opgedaan in een onveilig gehechte kindertijd, leiden er vaak toe dat iemand zich terugtrekt uit de relatie. In momenten van pijn, kwetsing of angst verlaten de partners het interpersoonlijke niveau, de eenheid van het tweepersoonssysteem en elke partner vindt zichzelf terug in een gescheiden eenpersoonssysteem die met het andere eenpersoonssysteem aan het vechten is. In plaats van samen te kijken naar de relatie en te onderzoeken wat de verwijdering heeft veroorzaakt, zijn beiden op de ander gericht in een vechtmodus.

Mensen met een bepaald type hechting zullen zich terugtrekken in momenten van onzekerheid naar een plek van eenzaamheid, omdat ze geleerd hebben om veiligheid buiten de relatie te zoeken, in isolement. Anderen zijn bang om de verbinding te verliezen omdat ze zich alleen in verbinding veilig voelen. Het is voor deze mensen moeilijk om te tolereren dat de ander soms afstand nodig heeft. Die ander reageert op deze afhankelijke houding met weerstand.

Begrip

In een tweepersoonsysteem is het welzijn van het individu gebaseerd op de toewijding, zorg en aandacht voor elkaar. Het ‘tweepersoonssysteem’ is belangrijker dan twee keer een ‘eenpersoons systeem’. Het welzijn van beiden is even belangrijk. Geen van beiden hoeft zijn eigen behoeften op te geven voor de ander. Veilig gehechte partners hebben begrip voor de kwetsbaarheid van de ander. Zij weten hoe ze hun partner kunnen bij staan wanneer deze emotioneel geactiveerd wordt door factoren van buiten, en kunnen hen helpen zich te reguleren zowel thuis als elders. Partners met onveilige hechtingspatronen moeten vaak eerst elkaars kwetsbaarheden leren begrijpen, voordat het vermogen om te repareren zich kan ontwikkelen. Zij moeten leren elkaar invoelend te begrijpen en elkaar te beschermen in een veilig tweepersoonssysteem.

Samen groeien in de liefde

Om zich zeker te voelen in de relatie moet een stel leren om van de relatie de prioriteit te maken, in plaats van dat elke partner zijn eigen behoeften op de voorgrond plaatst. Pas dan worden de hechtingswonden ontmoet in een sfeer waarin genezing en acceptatie in de liefdesrelatie kan plaatsvinden. De relatie wordt dan een basis van groei. Wanneer wonden in de relatie ontstaan, kunnen beide partners de verantwoordelijkheid dragen om te “repareren” wat er is gebeurd. Het paar kan leren om samen te groeien in liefde.

Workshop voor stellen en singles

Deze workshop is voor mensen die zoeken naar nieuwe impulsen voor hun relatie, voor stellen en singles die hun patronen willen onderzoeken en voor therapeuten die meer willen leren over het werken met relatieproblematiek.

Prijs

€ 500,- (excl. verblijfskosten)

Data

Woensdag 24 oktober 18:00 t/m zo 28 oktober 2018

Locatie

De Bron
Binnenweg 18
8475 EG Nijeholtpade

Website

Alle informatie over deze workshop en over Aumm vind je hier.

© Aumm, 2018